Povijest

Volkswagen obnovio legendarni Bulli s Woodstocka

Ako ste ikada gledali fotografije s Woodstocka, nema šanse da ga niste primijetili - sudbina pravog Kombija kolokvijalno zvanog "The Light Bus" je nepoznata, ali Volkswagen je napravio repliku!

Branimir Tomurad |

Volkswagen Bulli je dobri duh Woodstocka, njegova maskota i najprepoznatljiviji predmet s fotografija na kojima su tisuće Hipija. Woodstock se zbio 1969. i o njemu se praktički sve zna, no nikada nije razjašnjeno gdje je nestao, odnosno koja je sudbina Bullija nazvanog "The Light Bus". Naime, zbog poruke na lijevom boku, naslikane rukom, on je dobio ime i iskovan je u zvijezde. Volkswagen je jučer otkrio repliku baš tog Kombija.

Nekada davno postojao je bend "Light" iz Baltimorea koji nikada nije zasjeo na pozornicu u punom potencijalu, a trebao je nekakvo vozilo za prijevoz. platili su umjetniku Bobu Hieronimousu 1000 dolara da oslika taj Kombi i pretvori ga u "Magic Bus", ili u prijevodu, čarobni Kombi. Samo da razjasnimo: Amerikanci Bulli zovu VW Bus, a s ove strane Bare zovemo ga Kombi ili Bulli.

Uglavnom, taj Bulli nije bio obojen zbog Wodstocka ili za Woodstock, a bend tamo čak nije niti nastupio. Svejedno, bend se spakirao i došao tamo slušati glazbu i poslati poruku svijetu, baš kao i svi ostali koji su bili dio tog kulturnog pokreta. Iako je policija zaustavljala sve koji su autima išli na Woodstock, ekipa iz benda uvjerila je policajce da je Kombi namijenjen umjetničkoj izložbi i oni su, što uopće nije čudno, progutali priču i pustili ih unutra. Danas znamo da to nije bila laž jer, kako god okrenemo, on je zaista tamo bio dio postava.

Dakle, policajcima možemo zahvaliti što danas imamo legendu. Svi su se lijepili za "Light Bus" jer bio je ispisan porukama u skladu s novim društvenim pokretom. Life Magazine, Rolling Stone, svi su ga fotografirali i završio je u svim tada i danas važnim tiskovinama. Hieronimus je svoj posao naravio i više no dobro kada je napravio svoj specifični, kako ga nazivaju, psihodelični dizajn.

Ironija je u tome da se bend Light raspao nakon Woodstocka, a Bulli je netragom nestao i sudbina danas nije poznata. Kako bi živio dalje, Bob Hieronimus, dakle isti umjetnik koji ga je oslikao i 1968. godine, završio je svoj identičan posao na replici koju vidite na fotografijama. Volkswagen je podupirao projekt. plan je napraviti proputovanje tim Bullijem povodom pedesete godišnjice Woodstocka.

Zaključak: možeš biti najpraćenija osoba na Instaču ovoga ljeta, ali nećeš biti niti upola cool kao ljudi koji se u tom Bulliju nađu na proputovanju! Zavidimo im...