Povijest

Oktanoglavci, Lotus treba vašu pomoć!

Britanski Lotus ove godine slavi 70. rođendan što ne uključuje samo izradu posebnih izdanja modela poput Elisea i Exigea, već i potragu za prvim Lotusovim modelom

Ozren Adamović |

Lotus je objavio da traži prvi automobil koji je proizveo - Mark I iz 1948. Sami ga opisuju kao Lotusov najteže dobavljiv model u povijesti i to najviše zbog toga što je ručno izrađen komadić povijesti Colina Chapmana nestao s lica zemlje. Kao osnova za njega poslužio je Austin Seven.

Lotusov osnivač Colin Chapman nije prije 70 godina mogao predvidjeti kako će njegova tvrtka imati dugu i svijetlu budućnost pa se riješio prvog Lotusa 1950. U studenom te godine prodao ga je za današnju protuvrijednost od oko 1000 kuna. Jedina informacija koju Lotus ima o kupcu je da je živio "na sjeveru Engleske". Današnja lokacija automobila nepoznata je i Lotus se nada da mu javnost može pomoći u traženju njegovog "svetog grala".

Tijekom godina mnogi su pokušavali pronaći Mark I, ali bezuspješno. Lotus je već angažirao stručnjake za traženje, ali sada su odlučili potražiti pomoć na globalnom nivou. Potragu vodi Colinov sin Clive. "Mark I je sveti gral Lotusove povijesti", kaže on, "to je prvi put kada je moj otac uspio svoje teorije o poboljšanju performansi prevoriti u praksu kod konstrukcije automobila. Ako bi uspjeli pronaći taj automobil dok slavimo 70. rođendan to bi bilo sjajno postignuće. Želimo da naši ljubitelji pogledaju u svaki garažu, štalu i šupu... Moguće je i da je Mark I napustio UK, a ako je tako voljeli bi znati da je preživio u nekoj drugoj zemlji."