Povijest

McLaren F1 ponovno ruši rekorde

Legendarni McLaren F1 jedan je od najtraženijih superautomobila, a na prodaju je ponuđen primjerak koji na novi način definira pojam "kao nov"

Ozren Adamović |

Jedan od najtraženijih, a zbog toga i najskupljih, superautomobila je McLaren F1, remek-djelo Gordona Murraya kojih je u razdoblju između 1992. i 1998. proizvedeno 106 primjeraka. Riječ je o trosjedu koji pokreće BMW-ov V12 od 6,1 litre i koji se nalazi u apsolutno jednakom stanju kao kada je isporučen kupcu 1997. Automobil sa serijskim brojem 60 na satu pokazuje 239 kilometara za što je McLaren potvrdio kako odgovara udaljenosti koju je prevalio tijekom finalnih testova u tvornici prije nego je isporučen kupcu.

Unutrašnjost je još uvijek presvučena zaštitnim pokrivačima, a njegov japanski vlasnik nikada u njega nije niti sjeo. Uz automobil dolazi i sve što je 1997. uz njega isporučeno, što uključuje i Tag Heuerov sat koji ima ugraviran jednak broj šasije kao i F1. Ovo je po svim mjerilima najbolje očuvani primjerak McLarena F1 na svijetu, a sada ide na prodaju. Naravno, očekuje se kako će zbog svog stanja postići dosad najvišu cijenu. Koliko bi to moglo biti najbolje pokazuje cijena od 11,8 milijuna funti (oko 100 milijuna kuna) koju je ljetos na Pebble Beachu postigao primjerak s prevaljenih 9600 milja (15.450 km).