Povijest

Plymouth Belmont: fenomenalni koncept iz 1050-ih uskoro ide na aukciju

Kada netko želi biti jedinstven, jednostavno mora posegnuti duboko u džep i na aukciji izlicitirati nešto ovakvo - koncept koji postoji kao jedan jedini primjerak, k tome savršenog bezvremenskog dizajna

Branimir Tomurad |

Konceptni auti u srži su obične makete. Ali, ne i u ovom slučaju. Plymouth Belmont na fotografijama pravi je pravcati auto, potpuno funkcionalan i vozan, ali u svojem prekrasnom konceptnom obliku koji nikada nije zaživio kao serijsko vozilo.

Napravljen je 1954. godine i predstavljen na njujorškom salonu automobila. Njegove su obline čak i danas primamljive, pogotovo pogledate li bočnu liniju koju baš ništa ne narušava osim minijaturnih vrata, a nema čak niti vanjske kvake. Nešto kroma uokviruje svjetla i čini masku, ali jednostavnost dizajna nevjerojatno je privlačna, a i podosta suzdržana za 1950-e godine u kojima je bilo mnogo pretjerivanja. Čak su mu i repovi straga, prepoznatljiv detalj onog vremena, suzdržani i savršeno odmjereno uklopljeni u dizajn. Nekadašnji vlasnik bio mu je Virgil Exner, a ispod duge haube brunda golemi V8 od 241 kubičnih inča (3949 ccm) sa skromnih 157 KS. Snaga se na stražnje kotače prenosi putem trobrzinskog automatika.

Aukcijska kuća Barett-Jackson stavlja ga na aukciju za nekoliko dana, ali nema predviđanja koju bi cijenu mogao postići. Imat će rezerviranu cijenu, dakle onu nevidljivu ranije prijavljenu ispod koje ne može "otići" novom vlasniku.

Foto: Barett-Jackson