Povijest

Porsche 924 Turbo Cargo je mokri san svakog dostavljača iz 1980-ih

Nevjerojatno, ali neobičnih 924 Turbo s preradom "u karavan" napravljeno je čak 10 komada, a projekt je izveo Porscheov tuner DP Motorsport - jedan primjerak je upravo na aukciji

Branimir Tomurad |

U izboru za najčudniji Porsche ovaj bi mogao prednjačiti. Porsche 924 DP Cargo je bila ludo neobična konverzija koju je izveo DP Motorsport, i to u svega 10 primjeraka. Jasno, mnogi se svađaju oko točnog broja napravljenih, jer Gmund Cars koji prodaje ovaj primjerak tvrdi da ih je napravljeno svega tri, dok drugi izvori šuškaju o njih desetak. Cijena i nije tako visoka sa 30.000 funta ili, preračunato u kune, oko 250.000 kuna.

Baza za preradu bila je model 924 iz 1976. godine, ali prerada je izvedena 1986. godine, dakle 10 godina kasnije. Krov je, ako ste se zapitali, prebačen s Passata iz tih godina i da, slažemo se, izgleda neobično. Panamera dakle nije prvi Porsche koji koketira s karavanskim oblikom, s podsmijehom bi zaključili protivnici marke. Prema prodavatelju, ovo je jedini primjerak koji ne nosi proširenja karoserije koja su 1980-ih bila apsolutni hit.

DP Motorsport nije samo "odradio" limariju već je ugradio i sve dijelove iz modela 924 Turbo. Čak i tako, svega 170 KS je bilo na raspolaganju gospodinu dostavljaču što je za današnje pojmove skromno. Možda biste DP Motorsport i gurnuli u ropotarnicu povijesti pod "trash", ali ti isti dečki su 1979. godine s Kremerom K3 pobijedili na 24 sata LeMansa pa i ovaj njihov neobičan uradak može biti zanimljiv za nečiju kolekciju.

Ovaj Porsche 924 Turbo Cargo svoj je životni vijek proveo u Stockholmu u Švedskoj, a prošao je i laganu limariju u posljednjih desetak godina. Na satu je svega 79.638 prijeđenih milja, što je oko 127.000 km. Ima pet sjedala za razliku od "običnog" 924 i jedan vrlo uzak krug potencijalnih kupaca koji bi ga uopće htjeli u dvorištu. Možda pronađe kupca baš zato što je poseban, čudan, a i ne košta mnogo kada pogledate sferu klasičnih Porschea u kojoj je zdrav razum odavno iščezao. Cijene su im doslovce u jednom trenutku - podivljale.