Povijest

Mazda gradi kult: izvedena prva tvornička restauracija Miate

Branimir Tomurad |

U kolovozu 2017. godine, odnosno prije malo više od dvije godine, u tvorničku je halu ušla Mazda MX-5 odnosno Miata NA koja je predstavljena još 1989. godine. Namjerno pišemo "malo više od dvije godine" jer sve je više entuzijasta koji žele restauraciju vozila ali smatraju da se to može napraviti za šest mjeseci. Novost je da je to Mazda po prvi puta napravila za klijenta, a ne za svoj muzej.

Ovaj auto je odabran kao jedan od čak 600 prijavljenih za restauraciju u samoj tvornici. Keiji Nashimoto je farmer koji se bavi uzgojem rajčica i ima zelenu Miatu NA koju je kupio novu novcatu. On je u svojoj prijavi objasnio kako je taj auto bio instrument za neka prekrasna putovanja koja će zauvijek pamtiti. V-Special Edition u "British Racing Green" boji ima bež kožu i Nardijev volan. Osim toga ima i prednju ukrutu na muldama i diferencijal sa zatvaračem.

Nishimoto je već dulje vrijeme planirao restauraciju, ali da to učini Mazda san je svakog vlasnika Miate. Iskustvo vožnje u 25 godina starom autu koji je opet kao nov zasigurno je poseban osjećaj. Nishimoto je na primopredaji izjavio da će njegova Miata "sada biti dobra za sljedećih 25 godina uživanja".

Za sada je program restauracija dostupan samo u Japanu i za japanske klijente. S obzirom da je još puno Miata prve generacije na cesti i većina će trebati opsežne radove da se malo "utegne", vjerujemo da će se Mazda sjetiti i nas s ove strane svijeta, baš kao i američkog tržišta na kojem bi ovaj program mogao biti hit. Nažalost, s obzirom na cijene Miata u izvrsnom stanju, nema tu ekonomske računice, samo emotivna komponenta. Ali, kult se ionako gradi polako, zar ne?