Povijest

Retro Classics Stuttgart - najveći sajam oldtimera opet dokazao da je interes za oldtimere velik

Nevjerojatno je da se ljudi sve više odlučuju za posjedovanje oldtimera i nešto mlađih, tzv. "Youngtimera", a Retro Classics Stuttgart prvi je sajam sezone i pokazatelj cijena za čitavu sezonu

Branimir Tomurad |

Retro Classics Stuttgart prvi je oldtimer sajam sezone prodajnog karaktera i kao takav je idealan pokazatelj što su trendovi za ovu godinu. Načelno govoreći, svi žele kupiti neki stariji auto za užitak vikendom, a oni koji to ne mogu ili ne žele, na 140.000 kvadratnih metara imali su što vidjeti. Cijene su u načelu visoke, a za razliku od prijašnjih godina imamo osjećaj da je i prodaja na sajmu dosta skromnija. Svejedno, blještavi automobili prodavatelja ali i klubova koji su amo izlagali privlačili su gomilu pogleda.

Koliko košta Golf Jedinica prve serije u odličnom stanju? Ili je bolje kupiti ne baš najbolji Kadett B za isti novac? Iznos se vrti oko šest ili sedam tisuća eura, da budemo precizniji. Bolje se nemojte kladiti, jer na takvim okladama i kladionice odlaze u stečaj. Kadett B dobio je šaru "verkauft" bijelim flomasterom, a bolji i očuvaniji Golf i dalje je namigivao kupcima. Nema pravila, nude se i dobri i oni lošiji automobili i stvar je sreće hoće li neki primjerak pronaći kupca ili ne. Namjernici koji dolaze po točno određeni auto su bili izuzetno rijetki, ali lako se prepoznaju jer su spremni zaleći pod auto i pogledati što se krije ispod blještave vanjštine.

Najgora vrsta gledača su oni koji iritiraju prodavatelje. Likovi spremni razgledati auto onako znalački, baš na točkama koje su važne. Onda kada prodavatelj pomisli "to je to, imam ga" glumac vadi fotografiju i pokazuje kako on ima još boljeg. Da, i to se događa. Dilerska je tuga bila golema, a potrošača dragocjenog vremena puno. okretanja leđa i odmahivanja rukom je, kao na svakom sajmu, bilo u izobilju. Nažalost, to je karakteristika prodajnih sajmova i dio folklora koji ga okružuje. Svatko voli doći i pregledavati auto da vidi kako stoji vrijednost njegovog primjerka u garaži.

One sekunde kada priđete autu i zadržite se minutu, prilazi diler. Najbolje je da odmah stavite karte na stol i kažete da se samo divite. Prijašnji Retro Classics Stuttgart privlačio je puno više ozbiljnih kupaca, a puno manje njuškala i zabadala. Međutim, maknite se u drugu halu i sve se mijenja. Dok u šestici nitko ne trlja ruke, u četvorci se nižu natpisi "prodano" kao od šale. Sajam je jednostavno postao prevelik da samo dobijete dojam i jedini način da saznate koliko je zaista uspješan jest da ostanete do 18 sati i da se hala isprazni. Zatim se izvoze auti koji su prodani.

Kašlju i Ferrariji i Porschei, ima tu i plavoga dima, škripe, a barata se i start sprejevima. Jer, svi su oldtimeri blještavi i lijepi dok ih ne pokušate upaliti. Sajamsko svjetlo kit pretvara u šarmantne grbe, a hrđa postaje patinom. Kupnja oldtimera na sajmu, baš kao i prodaja, posao je za iskusne lisce i sve je to zaista zabavno. S druge strane, pravom entuzijastu možemo samo preporučiti posjet jer iz Zagreba direktan let slijeće ravno pet minuta hoda od sajma, što znači da je to idealan vikend u kojem smo uživali. Prenosimo samo djelić atmosfere u našoj galeriji fotografija...