Povijest

Novi novcati, ali istovremeno klasični Mustang

Specijalizirane tvrtke poput Revologyja uzmu novu certificiranu karoseriju, a zatim u nju ugrade potpuno novu mehaniku i tehnologiju koju biste očekivali u jednom modernom autu - Mustang iz 1966. ne može biti bolji od ovoga!

Branimir Tomurad |

Za klasični auto čovjek treba imati znanje, živce i - uvijek masne prste. Treba imati razumijevanje kada kašljuca, ili kada je neko jutro spor i jednostavno ne radi kako treba. Mnogi će reći da je to do karaktera, ali prava je istina da je to do stare mehanike. Čak i potpuno obnovljena, nosi mane iz nekih prijašnjih vremena zbog kojih su se auti i razvijali do današnje mjere.

Revology je firma koja koristi certificirane karoserije Mustanga (proizvode ih nove u SAD-u) i u njih ugrađuje mehaniku i tehnologiju modernih automobila poštujući stil nekadašnjih vremena. Kada ga pogledate, nakon tri sekunde razotkriva se golemim čeljustima i diskovima, kotačima i sjajnim novim dijelovima ovjesa iz današnjih vremena. revology je mokri san svakog vlasnika koji želi upotrebljiv, pouzdan, brz i moderan Mustang, ali koji izgleda poput starog.

Zavirite li unutra vidjet ćete instrumente osvijetljene u LED tehnici te ekran infotainment sustava iz Pioneera kojeg valja nadoplatiti malo manje od 5000 dolara. To su ujedno jedine dvije mane, jer izgledaju pomalo kao tričarija, ali ljudi to vole. Strop je obložen Alcantarom i zaokružuje modernizirani dojam. Kada otvorite poklopac motora postane jasno zašto je instrument broja okretaja "graviran" na 9000 o/min. Veliki V8 Coyote zaprema pet litara i spojen je s ručnim Tremec mjenjačem sa šest brzina. Eatonova blokada diferencijala brine se za ozbiljno trošenje guma i driftanje. Posebno izrađen ovjes sve drži pod kontrolom.

Taman kada pomislite kako je ovo zgodna ideja, za stol dođe račun od skoro 200.000 dolara! Neki čak doplaćuju za četverobrzinski automatik još pet, dok oni mudriji uzimaju Competition paket za pet i pol tisuća u koje, dolazi kavez, 16-galonski trkaći rezervoar i aparat za gašenje požara. Ako želite još "gewinde" to je još 3100 dolara, a za samo 425 dolara nude se i prednja LED svjetla.

Ovakav Mustang mora vam se sviđati, ako zbog ničeg drugog, onda zbog utjelovljenja savršene ideje za entuzijaste koji nisu vješti s ključevima i gedorama: ja bih stari auto, ali ne bih bio prljav i stalno pored ceste čekajući frenda da me pokupi. To je - to!

Foto: Revology, Autoblog