Povijest

Seinfeldov Porsche 356 prodan na aukciji ipak je lažnjak? Odvjetnici trljaju ruke dok entuzijasti plaču...

Nevjerojatno, ali i to se događa: Jerry Seinfeld, komičar i ozbiljni zaljubljenik u Porsche, na aukciji je prodao svoj rijetki aluminijski 356 za koji se sumnja da je lažnjak

Branimir Tomurad |

New York - Jerry Seinfeld u petak je zaradio prijetnju tužbom od tvrtke koja tvrdi da je Porsche 356 kojeg je kupila od njega ipak - lažnjak. Auto je plaćen milijun i pol dolara na aukciji u proljeće 2016. godine!

Fica Frio limited je na federalnom sudu tužila poznatog komičara koji je poznat po strasti prema Porscheima. Naime, platili su 1,54 milijuna dolara za Porsche 356 iz 1958. godine u Auratium zelenoj boji, i to kao jedan od rijetkih "A modela" s motorom 1500, ali u varijanti GS/GT Carrera Speedster. Na aukciji je bilo nekoliko Seinfeldovih dragulja, a ovo je bio jedan od njih. Dvije i pol godine nakon aukcije, naime, otkriveno je da to možda ipak nije pravi automobil, odnosno da je riječ o nekoj vrsti replike jer je "neautentičan". Bio je oglašen kao auto iz Seinfeldove kolekcije, što mu je nedvojbeno još podiglo cijenu i otklonilo eventualne sumnje.

Automobil je bio opisan kao jedan od 56 GS/GT modela Carrere Speedster s karoserijom napravljenom od aluminija, vjerojatnom prvom bojom tonusa Auratium Green. Bilo je navedeno i da ima izuzetno rijedak motor tipa 692/0 koji ima četiri bregaste osovine i razvija od 130-150 KS ovisno o setu dizni i nadmorskoj visini. Dakle, istinski, trkaći motor od 100 KS po litri obujma iz 1950-ih (Hondaši koji ovo čitaju su od ovog trenutka na aparatima).

Najbolje je što se Jerry Seinfeld pomalo naivno ispričao, i obećao vratiti novac ostavivši poruku na telefonskoj sekretarici, tvrdeći da o tome ništa ne zna. No, tvrtka koja je auto kupila tvrdi da Jerry još nije vratio novac. Upitna je i provizija aukcijske kuće koja iznosi 10 posto od prodajne vrijednosti.

U sve su se umiješali odvjetnici i još nas jednom podsjetili na hladni pravni pristup koji će možda razmrsti čitavu zavrzlamu. Naime, s današnjim znanjem, alatima i tehnologijom, auti se restauriraju čak i kada od njih ostane nešto hrđe iz pepeljare i broj šasije ili - barem papiri. Sa zanimanjem ćemo pratiti ovu priču....